---

---
Home
A+ R A-

ProductbehandelingHet is vanuit verschillende oogpunten belangrijk om uw wild of gevogelte op een juiste manier te behandelen. Niet alleen op hygienisch vlak maar ook voor oa. de smaak. We willen u enkele punten meegeven die hier een grote invloed op hebben.
Lieben Gevogelte en WildHygiene
Kip en kalkoen zijn vleessoorten die veel eiwitten bevatten. Eiwitrijke producten hebben een nadeel: ze kunnen bij verkeerde behandeling een voedingsbodem voor bacteriën vormen. En sommige bacteriesoorten veroorzaken bij een hoge concentratie voedselvergiftiging. Een goede behandeling van rauw pluimveevlees kan dergelijke problemen gemakkelijk voorkomen.

Inkoop
Bij het boodschappen doen is het - vooral op een zomerse dag- verstandig om kip en kalkoen als laatste te kopen en te vervoeren in een koeltas of -box. Een veelgemaakte fout is dat men na bezoek aan poelier, slager of supermarkt verse kip in de auto legt, en daarna de overige boodschappen gaat doen.

Koelkast
Leg vers pluimveevlees altijd direct na thuiskomst in de koelkast. De ideale bewaartemperatuur voor kip en kalkoen is tussen 0 en 4oC. Kies bij voorkeur een plaats laag in de koelkast -vlak boven de groentelade- omdat het daar het koudst is. Verpak het verse product eventueel opnieuw in folie of gebruik een koelkastdoos. Houd de kip en kalkoen gescheiden van overige vleessoorten. Bewaar vers pluimveevlees niet langer dan 3 dagen na de aankoopdag.

Lieben Gevogelte en WildKeuken
Houd rauw pluimveevlees altijd gescheiden van al bereid vlees. Leg ook nooit gebraden kip of kalkoen op een bord of schaal waarop rauw vlees heeft gelegen. Hetzelfde geldt voor het bestek. Snijd de producten op een goed te reinigen snijplank met een schoon, glad (en scherp) mes. Was altijd de handen, zowel voor als na aanraking van rauw pluimveevlees. Door deze maatregelen wordt 'kruisbesmetting' voorkomen.

Bereiding
Laat een hele diepvrieskip een nacht in de koelkast ontdooien. Uit de verpakking in een vergiet op een lekbak en gooi het lekwater altijd weg. Gebruik dit dus nooit voor soep of saus. Dep het vlees voor de bereiding 'droog' met keukenrolpapier om spatten te voorkomen.

Bereidingstijden
Zorg ervoor dat een kip- of kalkoengerecht altijd door en door gaar is. Een al bereid kipgerecht kan, als het goed is afgekoeld, in de koelkast nog 2-3 dagen worden bewaard. Bij het marineren van kip is het belangrijk om een goed afsluitbare koelkastdoos te gebruiken en deze onderin de koelkast te plaatsen.

Lieben Gevogelte en WildServeren
Kip en kalkoen dienen altijd gaar te worden geserveerd, ook al doen een naam als kalkoenbiefstuk anders vermoeden. Het vlees is gaar wanneer het ondoorschijnend wit is geworden; wanneer erin geprikt wordt, komt er helder vleessap uit. Goed gaar vlees laat gemakkelijk los van het bot.

Voorgaren
Het is aan te raden ook 'dikke' kipdelen als kippenbouten, kippenborsten en drumsticks voor te garen om te voorkomen dat tijdens het roosteren de buitenkant al bruin is maar de binnenkant nog niet gaar. Kip en kalkoen dienen altijd gaar te worden geserveerd! Zelf kip voorgaren kan bijvoorbeeld in een speciale stoomkoker, magnetron of in een pan met krachtige bouillon. Laat de kip- of kalkoendelen 15-30 minuten zachtjes koken, afhankelijk van de grootte en het aantal. Vervolgens uit laten lekken in een vergiet en dan even 'droog' deppen met keukenrolpapier vóór het goudbruin roosteren op bijvoorbeeld barbecue of elektrische tafelbakplaat. Een goede behandeling van kip en kalkoen zorgt ervoor dat er niet alleen een uiterst smakelijk, maar ook een verantwoord gerecht geserveerd kan worden.